čtvrtek 28. června 2012

Morocco – windsurfing pod mešitou



Proč maroko

Jelikož letošní mistrovství republiky ve slalomu na Tenerife bylo z organizačních důvodů na poslední chvíli zrušeno, přemýšleli jsme jak bychom mohli volný čas využít. Nakonec zvítězila touha po vlnách a tak padla volba na Maroko. Konkrétně na Moulay Bouzerktoun. Letěli jsme v sestavě já, Rotťák a Lukáš. Na místě jsme pak potkali ještě windsurfem Michala a Karla.




Moulay
 

 O Moulay samotném i o windsurfingu zde už toho bylo napsáno spousty a tak jen v krátkosti. Moulay je vesnička asi 30 km severně od Essaouiry a patří k největrnějším místům v Maroku. Proslavena je hlavně jako home spot wavového jezdce Boujmaa Guilloula. Díky tomu je přímo v Moulay i dobře vybavená starboard/severne půjčovna.



Kudy tam

Náš odlet jsme řešili dost na rychlo a protože nikdo z nás v Maroku nikdy nebyl, snažili jsme se sehnat co nejvíc informací od našich kamarádů. Nakonec jsme letěli z Berlina do Agadíru se společností Condor. Letenku tam i zpět jsme sehnali za 180 EUR, plus dalších 100 EUR (za obě cesty) za naše winsurfové vybavení (30kg). Já si sebou bral Starboard Evo 80l a plachty severne 4.5, 5.0, 5.3. Jak se později ukázalo, stačilo vzít jen 4.5 J
V Agadiru je potřeba si půjčit auto protože Moulay je vzdáleno ještě 200 km. Půjčení auta nás stalo okolo 30 EUR na den. 200km dlouhá cesta trvá asi 4 hodiny.

Ubytování a jídlo


Jsou dvě možnosti bydlení a to buď přímo v Moulay nebo v Essaouire. My preferovali bydlet přímo na spotu a tak jsme vsadili na Moulay. Po přijezdu jsme obešli pár domu. Nabídka byla široká, od místnosti 1x2 metry s matrací o šírce 50 cm až po ubytování u Itala s televizí a evropským záchodem. My nakonec zvolili střední cestu a vybrali si ubytování u Ibrahima (rozhodla terasa v závětří, kde se dalo relaxovat a nabírat síly na další ježdění). Ubytování včetně snídaně a večeře nás příšlo na 14 EUR na den. <a title="Ubytování v Moulay Bouzerktoun" href="http://moulay-bouzerktoun.info/accommodation-in-morocco-el-mouja-surf-house/" target="_blank">Ubytování v Moulay Bouzerktoun</a> si lze také domluvit s Abderezaqem prostřednictvím webu <a title="El Mouja House" href="http://moulay-bouzerktoun.info/" target="_blank">El Mouja House</a> (v arabštině dům vln). Oběd jsme si kupovali podle chuti a nálady vždy u jiného majitele místních „ubytoven“. Většinou to byla nějaká bageta nebo místní tradiční jídlo tajine.




Windsurfing

Velkou výhodou bydlení v Moulay bylo, že jsme byli pořád u spotu a viděli jsme, jak se mění příliv a odliv a jak klesá a zesiluje vítr. Hned několik dnů se nám totiž stalo, že bylo možné jezdit jen pár hodin ráno, vítr odpoledne pak tak zesílil, že nešla ujet ani 4.0 (natož moje 4.5J ).





Co se windsurfingu týče, měl jsem od Moulay velké očekávání, protože spousta mých kamarádů mi o něm básnila. Musím říct, že co se waveridingu týče tak mě Moulay za můj týdenní pobyt trochu zklamalo. Vlny okolo 3 metrů jsme měli jen dva dny. Jinak byla vlna okolo 1,5-2 metru bez větší síly. Místo ridingu jsme se tak uchýlily ke skokům ke kterým je Moulay jako stvořené. Inspirací jsou pak pro vás místní jezdci, kteří házejí salta v před i vzad na každé druhé vlně.







 Moulay je místo kde se vám zastaví čas. Jste tam jen vy, moře vítr a pár rozestavěných domů. Maroko je země se zvláštní atmosférou a určitě stojí za to ho navštívit.




Více fotek na http://www.surfmagazin.sk/windsurfing/clanok/601/report-particka-okolo-jakuba-zimu-v-maroku

Aloha Zímák

Žádné komentáře:

Okomentovat