pátek 29. března 2013

Cabo Verde 2013 - Big day Ali Baba!


Jak už se stalo tradicí, letos jsme opět na konci února vyrazili na Cabo  posunout naše wavové (ne)umění zase o kousek dopředu. Tentokrát jsme se opět nebyli schopni všichni shodnout na stejném datu a délce pobytu, takže to nakonec dopadlo tak, že z Prahy jsme společně odletěli já, Rotťák, Džihád, Lukáš, Honza, Slaďoch a Adam. Z toho já, Adam a Dži na 14 dní, zbytek jen na týden. Na druhý týden pak naši sestavu přiletěl posilnit ještě Bóra, který tam pak zůstal o týden déle.

První změna od předešlých let přišla už při kupování letenek. Letecké společnosti jak známo od loňska přitvrdily a vozit si sebou vlastní vybavení už není tak jednoduché jako dříve. Nakonec jsme si všichni zabookovali jedno nadměrné zavazadlo (32kg) za 3000Kč za jednu cestu. Naštěstí ani v Praze a ani na Cabo nám zavazadla nepřevažovali, takže všem balíky okolo 40-45Kg prošly. Po nás co jsme letěli na 14 dnů nakonec z neznámých důvodů nechtěli zaplatit ani cestu zpět, takže jsme z toho vyšli vlastně dost v pohodě. Letos jsme stejně jako loni zvolili ubytování v Belorizonte s polopenzí. Oběd jsme řešili buď nákupem baget ráno na benzínce a nebo odpolední zastávkou u Angula. Půjčené jsme měli dvě čtyřkolky, které nám zajistil Tomáš Kobes.




Větrná předpověď na první týden vypadala velmi dobře a i swell nám měl přát. První den jsme se rozjezdili  na spotu Canoa a druhý den na Secret spotu, kde jsme zažili super windsurfing minulý rok. Třetí den měl být opravdu silný swell a tak jsme vstali už v sedm ráno a vyrazili na Ponta Pretu. Vlny ale nikde a tak jsme se rozhodli jít ještě na chvíli do postele a poté vyrazit na Secret spot. Když jsme pak o několik hodin později cestou na Secret míjeli Joshe Angula co jel zpět, pochopili jsme, že spánek nebyl dobrá volba. Cesta na Secret vede na dohled spotu Ali Baba, kam slibovaný swell dorazil v plné parádě. Ali Baba je spot , který funguje jen velmi zřídka, ale když, tak se zde staví vlny 4 metry a větší, které se začínají lámat na cípu útesu a dají se jet až daleko do zátoky. Josh Angulo má z tohoto spotu video na kterém jede jednu vlnu 90 vteřin. Tento den, který jsme přijeli my byl údajně jeden z nejlepších za posledních 10 let. Vlny měly od 5 do 7 metrů a na vodě bylo tak 10 windsurferů. Chvíli jsme je sledovali a přemýšleli jestli do toho máme jít. V jednom windsurfing guidu jsme četli – „pokud chcete jezdit na Ali Baba, musíte být ve velmi dobré kondici – protože když něco zlomíte, tak si opravdu hodně zaplavete“J Nakonec jsme na vodu vyrazili já, Lukáš, Džihád a Rottťák a kluci odjeli na Canoa. 
Ne že bychom si mi 4 věřili, že máme velmi dobrou kondici, prostě jsme jen doufali, že nic nezlomíme.J Zažili jsme parádní den, na který jen tak nezapomeneme.  Pro všechny z nás to byly největší vlny, v jakých jsme kdy jezdili a taky ty nejrychlejší. Když na Ali Baba jedete vlnu tak si připadáte jako na slalomáku, je to strašný fofr. Vlna se vám ale za to odmění svoji neskutečnou délkou. Tento den nebyl problém udělat na vlně deset dlouhých cutbacků a jet ji přes minutu. Bohužel kluci s foťákem odjeli na Canoa a tak nemáme naše zážitky zdokumentoványJ Druhý den jsme vyrazili na Ali Babu znovu i s foťákem. Vlny už byly tento den o dost menší okolo 4 metrů  a tak si  pár windsurferů nastoupalo výše na Cural Joul, kde byly vlny podobné jako předchozí den na Ali Baba. I když jsme po Cural Joul také pokukovali, myslím, že jsme střízlivě zhodnotili, že tento spot je nad naše schopnosti. Pokud vás na tomto spotu vlna smete, už nemáte kudy ven, skončíte na vysokém útesu, což při šestimetrových vlnách není zrovna pozitivní zážitekJ Ve stejném windsurfing guidu o Cural Joul psali – „když tam jezdit nemusíte, tak tam nejezděte“J.




Další dny už byl swell menší a jezdili jsme na Secret spotu a na Canoa. Druhý týden vítr uplně lehnul a tak jsme si vypůjčili u Angula surfy a paddleboard. Cena za surf na týden byla 90 EUR a za paddleboard 120 EUR, což nám přišlo jako slušná cena. Nejvíce dnů jsme surfovali na Tras Leao, jezdili jsme ale i na Secret spotu a na Ponta di Sino.


Cabo Verde tedy opět nezklamalo a tak i příští rok se tam s radostí vrátímeJ

Žádné komentáře:

Okomentovat