středa 26. června 2013

Waveriding - článek v outdoor magazínu

V květnovém vydání časopisu Outdoor vyšel můj článek o waveridingu pod názvem "Waveriding - královská disciplína windsurfingu". Pokud Vás článek zajímá můžete si ho přečíst zde v redakčně nezkrácené podobě:

Waveriding s plachtou v ruce


Když se u nás řekne windsurfing, většina lidí si představí igelitovou plachtu ve tvaru trojúhelníku a po domácku vyráběná prkna s polystyrenu. Pravda je však taková, že windsurfing za poslední desítky let udělal obrovský skok dopředu. V současné době se jezdí na vybavení z těch nejlepších materiálů, do vývoje se investují horentní sumy a jezdci předvádí výkony za hranicemi lidského chápání. Existuje více disciplín, které se odlišují typem vybavení a podmínkami ve kterých se jezdí. Jednou z nich je wave, který je mnohými jezdci pokládán za vrchol windsurfingu jako takového.

Co to je waveriding

Wave, jak název napovídá, je disciplína, která se jezdí ve vlnách. Jezdci mohou využívat vlny jako rampy pro vysoké skoky a předvádět ve vzduchu nejrůznější triky, od různých rotací prkna počínaje, až po pokusy o trojité salto dopředu konče (to zatím ještě nikdo neustál). Druhým kouzlem wavu je pak waveriding na vlnách a to především na vlnách swellových. Swellové vlny jsou vlny, které nevznikají větrem, ale působením mořských proudů. Jsou o dost větší, než by mohl kdy vítr vytvořit, mají větší sílu a v určitých ročních obdobích se tvoří relativně pravidelně na různých místech po světě.
Při waveridingu se windsurfer, podobně jako surfer, pohybuje kolem útesu, kde se lámají vlny a čeká, až přijde ten správný set. Vlny totiž nechodí pravidelně, ale vždy po nějaké době přijde 4-6 vln o dost větších (tzv. set), o které se pak mezi jezdci svede boj. Ten, který si pak vlnu chytne, čeká, až se vlna začne stavět a rolovat ( v tu chvíli má vlna největší sílu) a začne ji ridovat. Riding probíhá vlastně tak, že ve chvíli, kdy už začne padat vlna jezdci na záda, jezdec položí plachtu co nejníže nad vodu a udělá oblouk pod vlnou (tzv. bottom turn) a to tak dlouhý až vyjede na úplný vršek vlny, kde prkno skopne zase zpět (tzv. cutback). Tímto způsobem pokračuje dále a vychutnává si celou vlnu. Čím radikálněji a čím blíže místu, kde se vlna balí, windsurfer jede, tím více cítí sílu vlny a užívá adrenalinu. Nejlepším pocitem je pak, pokud udělá cutback přímo v okamžiku, kdy se vlna zlomí. V tu chvíli ho vlna vystřelí do vzduchu (tzv. aerial) a on letí nad padající vlnou, aby dopadl zpět do ní a mohl ji dále ridovat.

Kde lze wave provozovat

Jak je patrno, pro waveriding jsou nutné velmi specifické podmínky. Nelze surfovat na každé vlně, ale vlna se musí pravidelně odbalovat. To znamená, že útes (korálovy, nebo skalnatý) na který vlna padá musí mít specifický tvar, tak aby vlna nepadala celá najednou. Druhou podmínkou je pak směr větru. Aby windsurfer mohl vlnu ridovat, potřebuje aby mu šel vítr k vlně z boku (tzv side-shore) a to ještě z toho druhého boku než se vlna odbaluje. Side-shore je také ideální směr větru na vysoké skoky, protože windsurfer při výjezdu od břehu jede přímo kolmo na stavící se vlny.

Z toho plyne, že tyto podmínky nesplňuje zrovna moc míst po světě. Aby windsurfer měl opravdu dobrou pravděpodobnost velkých vln a větru nestačí mu aby si vybral jen dobré místo, ale i vhodnou dobu. Protože pravidelné větry a pravidelný swell fungují na konkrétním místě jen pár týdnů nebo měsíců v roce.




Je pravda, že na severu Evropy je několik velmi dobrých míst pro wave windsurfing (Dánsko, Holandsko, Francie), většinou se ale jedná o vlny vzniklé silným větrem ,které se jen u břehu stáčejí na sideshore. Vlna od větru ale není nikdy tak čistá a silná jako vlna swellová. Za swellovými vlnami se většinou létá na menší ostrovy, kde je možnost přejet na jinou stranu ostrova a najít si tak ideální místo podle směru větru a vln. Oblíbenou destinací na jaře tak bývají Kanárské ostrovy, Cabo Verde a Maroko, v létě a na podzim Mauritius a v zimě Havajské ostrovy a J.A.R.

I tak se může stát, že vítr na několik dnů přestane foukat, proto je dobré kombinovat wave windsurfing s klasickým surfingem.

Vybavení

Na waveriding se používají specifická wavová prkna. Jsou to prkna s velmi malým výtlakem (70-80l) a velmi malé plachty (od 3,5-5,5 m2).  Pro představu, pokud si na prkno stoupnete aniž by foukalo potopíte se s ním po pás do vody. Důvodem takhle malého materiálu je maximální obratnost na vlně. Cena za materiál se liší značka od značky. Nové wavové prkno pod 35 000kč, ale neseženete. Komplet plachta (včetně karbonového stěžně a hliníkového ráhna) přijde na cca 25 000kč. Plachty jsou potřeba alespoň tři za to ráhno stačí jedno. Základní výbava bez neoprénů, tak vyjde na přibližně 100 000. Samozřejmě je možné koupit materiál ježděný, pak se můžete dostat na třetinu ceny. Je ale třeba mít jistotu, že je materiál  v pořádku. Pokud totiž zlomíte stěžeň v pětimetrových vlnách vystavujete se velkému nebezpečí.


Nebezpečí při waveridingu

Ačkoliv si většina lidí myslí, že největším nebezpečím jsou žraloci, ve skutečnost se jedná o marginální záležitost. Útoky žraloků sice nejsou vyloučené ale jsou opravdu velmi ojedinělé. O dost větší nebezpečí skýtají vlny a proudy. Je třeba si uvědomit, že pokud jezdíte 3 metry vysoké vlny a větší pohybujete se pod několika desítkami tun vody. Je tedy třeba si dát pozor kolik vody se pod vlnou nachází, aby vás masa vody nepřimáčkla na útes. Druhým nebezpečím jsou pak velmi silné proudy, které na vlnových spotech bývají. Je dobré si předem situaci zjistit. Může se stát, že jste jen několik desítek metrů od břehu, ale proud je tak silný, že nemáte šanci doplavat. Místa kde se wave jezdí, jsou většinou mimo civilizaci, bez šance nějaké záchrany.

Je to droga


Waveriding je jako droga. Když jednou pocítíte síly vlny udělate všechno proto, aby jste mohli zase. Kouzlo waveridingu je v tom, že to není něco co si může každý vyzkoušet. Aby se člověk naučil ovládat windsurf natolik aby si mohl začít zkoušet waveriding, zabere mu to několik let učení. Když to ale podstoupí, vlny ho za to odmění. Odmění ho pocitem, který zažije jen pár stovek lidí. Windsurfing je časově i finančně náročná činnost, kterou pokud chce člověk dělat dobře, musí přizpůsobit všechno ostatní. Není to jen sport, je to životní styl.

Žádné komentáře:

Okomentovat